Solkulla Matskog

Solkulla matskog - Öppen Trädgård 2024

Ärtvicker, löparfetblad, fjällsyra, lungört, luftlök, rankspenat, korogi, sockerrot… är de bekanta för dig? De utgör några av växterna som är undervegetation i Solkulla matskog. Det är perenner som också kan utgöra en del av en rabatt och ge dig grönt på tallriken redan i April och sent på hösten. Här växer de under träd som luddkörsbär, saskatoon, mullbär, persika, parkaralia, kinesiskt toon, havtorn, storfruktig hassel, valnöt, jostabär, blåbärstry för att nämna några utöver de vanliga svenska frukterna.

Tanken bottnar i en längtan att kunna skörda mat med så liten arbetsinsats som möjligt under så stor del av året som möjligt. Att kunna få en variation i köket utan att behöva nyttja långväga fraktsystem och billig arbetskraft för vårt välbefinnande. Och att ha en mångfaldsträdgård där naturen håller sig frisk och livskraftig utan bekämpningsmedel och stor människopåverkan.

En trädgård är också sinnlighet, är skaparglädje och ger mig själsro. Här finns inga regler hur saker och ting bör se ut, här får jag testa, misslyckas och förundras.  Många sittplatser och sköna ting att vila ögonen på hör en trädgård till, så även här. Men de är formade med regenerativt tänkande och i permakulturens anda. 

Utöver tiderna gemensamt med de andra i Trädgårdstrippen och i fjärdhundralands event, så har jag öppet en gång i månaden och workshops utöver det.  Följ min hemsida eller sociala medier för uppdatering om vad som händer hos mig. Jag är ensam förvaltare av Solkulla Matskog, så bäst är att kontrollera att ingen förändring i öppettiderna skett, om ni färdas långt för att besöka Solkulla Matskog.

Entré: 100 kr, barn under 12 år gratis.

Öppettider 2024

7 januari
4 februari
10 mars
7 april
4, 5, 20, 21 maj
2, 5, 6, 7, 29, 30 juni
1-7 juli (hela veckan)
13, 14, 20, 21, 25, 26 juli
3, 4, 10, 11, 13, 14, 17, 18, 22, 23, 31 augusti
1 & 21 september
1, 19, 20 oktober
3 november

Hitta hit

Solkulla matskog

Från Enköping: Kör gamla vägen (väg 263) mot Bålsta. Strax innan Övergran tar du vänster och följer skyltarna mot `Fribergs Golf´, tar höger i Bälsunda. När du passerat Kulla Kyrka tar du första vänster mot Hjälsta By. Vi ligger sedan på vänster sida om vägen men du parkerar till höger. 
Från Stockholmshållet: Ta av andra avfarten till Bålsta men sväng höger och följ gamla E18 (väg 263)  mot Örsundsbro. När du passerat Övergran tar du höger och följer skyltarna mot `Friibergs golf´, tar höger i Bälsunda. När du passerat Kulla Kyrka tar du första vänster mot Hjälsta By. Vi ligger sedan på vänster sida om vägen men du parkerar till höger.