Solkulla Matskog

Solkulla matskog - Öppen Trädgård 2023

Solkulla Matskog är en Skogsträdgård som fick sitt första träd hösten 2019. Inte så mycket skog än alltså, men en trädgård där mycket händer samtidigt. Den anläggs på en ratad åkerplätt. Ratad eftersom den är stenig, torr, blåsig och består av styv lera och slånbär. För liten att odla gran på. Men med permakulturens principer till samverkan och med inspiration av skogens system, kan även dessa små bitar av ”obrukbart” land ge oss mat. Det är en vild trädgård som växer fram, idéerna flödar men ingenting är riktigt klart. Jag vill ändå bjuda in er att inspireras av processen. Vi har så bråttom nu för tiden, men i arbetet med att odla en ätbar skog behövs tid, och i väntan vill vi ändå leva och verka. I denna trädgård gör jag både och, väntar, längtar, lever, leker, skapar, odlar på kort och lång sikt. Gärna tillsammans med andra i olika event så följ gärna min hemsida. Här finns växter du kanske inte mött förut. Det kommer fler och fler perenna ätbara växter, rotfrukter, bär, nötter och frukter att odla i vårt klimat. Från andra länder men också sådana vi använde innan de förädlade grönsakernas sötma gjorde att vi ratade de beska och sura smakerna som ofta finns i de perenna ursprungsväxterna. Ärtvicker, löparfetblad, fjällsyra, lungört, kantlök, luftlök, rankspenat, korogi, sockerrot är några av dem jag förökar för att göra marktäcket i skogen grönt. Jag guidar så gott jag hinner med när det är öppet. Information finns också att läsa på plats när ni vandrar runt själva. Kaffe, dryck och kakor finns att köpa och njuta av i de många sittplatserna i trädgården. Välkomna! Datum och öppettider hittar du under info

Entré: 100 kr, barn under 12 år gratis.

Hitta hit

Solkulla matskog

Från Enköping: Kör gamla vägen (väg 263) mot Bålsta. Strax innan Övergran tar du vänster och följer skyltarna mot `Fribergs Golf´, tar höger i Bälsunda. När du passerat Kulla Kyrka tar du första vänster mot Hjälsta By. Vi ligger sedan på vänster sida om vägen men du parkerar till höger. 
Från Stockholmshållet: Ta av andra avfarten till Bålsta men sväng höger och följ gamla E18 (väg 263)  mot Örsundsbro. När du passerat Övergran tar du höger och följer skyltarna mot `Friibergs golf´, tar höger i Bälsunda. När du passerat Kulla Kyrka tar du första vänster mot Hjälsta By. Vi ligger sedan på vänster sida om vägen men du parkerar till höger.